Column maart

Het gras is altijd groener bij de buren, of, stilstaan is achteruit gaan,. Twee gezegden die bij de start van een nieuw seizoen motorcross van toepassing zijn! Dat de MX onderhevig is aan de crisis is langer geweten.

Maar dat er de laatste jaren een vernieuwing gaande is binnen de motorcrosswereld is meer dan duidelijk. Elke verandering en of wijziging brengt spanningen met zich mee zowel in goede of in slechte zin. Om slechts een greep te doen uit de vele voorbeelden haal ik deze aan bekijk maar naar het kostenplaatje bij GP wedstrijden.

Bij aanvang van het nieuwe seizoen kondigde de KNMV aan dat er vanaf heden met een promotor zou worden gewerkt en dat er een Sighting Lap komt. Ook konden we tot grote vreugde van velen enkele circuits aanmelden die er al even niet meer waren geweest. Heel leuk het zou een erg mooi ONK gaan worden! Ware het niet dat vele GP rijders afzien van deelname in het zo fel begeerde kampioenschap. Reden dat vaste waarden het ONK links laten liggen is de verplichtingen die ze hebben ten opzichte van hun respectievelijke teams en promotor Youthstream die instaat voor het organiseren van alle Grand Prix wedstrijden. Werk aan de winkel dus voor de promotor!

De Sighting Lap en de niet deelname van toppers aan het vernieuwde ONK wekte een stormloop van reacties uit. Deze waren van totaal verschillende aard, en dit was ook te verwachten. Zo heb je steeds pro en contra. Maar bovenal kwam toch bovendrijven dat de Sighting Lap goed was voor de veiligheid van alle rijders. Verder werd de afwezigheid van Grand Prix rijders onthaald als zijnde dat dit ten goede kwam van de jongens die net onder die top lagen en we dus mooiere spannendere wedstrijden zouden zien. OK tot daar toe geen vuiltje aan de lucht! Nu net na de eerste ONK stopt het niet van kritiek aan het adres van de KNMV. Zo kan je op de sociale media posts lezen als; Chaos op ONK. Het feit dat er geen toppers meer aan de start verschijnen doet het aantal bezoekers teruglopen. Sighting Lap afvoeren. Alles duurt veel te lang, waardoor er moet ingekort worden. KNMV heeft het niet in de hand! Kortom bakken vol met verwijten aan het adres van een organisatie die openstaat voor vernieuwing.

Waren wij allen niet die om vernieuwing smeekten? Reeds jaar en dag reizen vele ouders met hun kroost naar de Duitse ADAC wedstrijden. Heeft iemand van al wie nu kritiek geeft op de KNMV al op sociale media zijn beklag gaan doen over die Sighting Lap in Duitsland? Klagen ze over het feit dat er geen Grand Prix rijders aan de start staan bij die zelfde ADAC wedstrijden? NEEN, er word met geen woord over gerept. In tegendeel alles is er zoveel beter (lees het gras is groener bij de buren). Strak programma, mooie wedstrijden, veiligheid voorop…. Niks dan lovende woorden aan het adres van de Duitsers. Het is ooit anders geweest in de geschiedenis, dacht ik?
Welnu, aan al diegene die eerst de KNMV de hemel wisten in te prijzen door hun vernieuwende aanpak maar nu zitten de zaniken dat het chaos is, bezin voor je begint! Als alle kritikasters het lef hadden om zelf met vernieuwende voorstellen te komen dan liep alles gelijk van een leien dakje, zonder ook maar één probleempje. Ja toch, want zij weten het zoveel beter! De KNMV heeft een weg in geslagen, die naar mijn inziens al langer had moeten worden doorgevoerd, en vernieuwde aanpak van de wedstrijden. Met slechts één doel, het veiliger en beter maken van jullie allemaal.

Dit heeft tijd nodig mensen, of zijn jullie soms van mening dat Amsterdam op één enkele dag is opgebouwd?
Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Neen er zijn schoonheidsfoutjes die nog moeten weg gewerkt worden zoveel is duidelijk. Hier en daar zal er nog moeten gesleuteld worden aan het totale plaatje, zullen de ruwe kantjes moeten verwijderd worden. Maar al bij is er een start gemaakt die onomkeerbaar is, met of tegen jullie zin. Oude huisjes houden vast aan bestaande principes, terwijl jongeren meer openstaan voor verandering. Tijd zal raad geven, maar een ingeslagen weg moet je volgen en zo nodig aanpassingen doorvoeren. Wie nu zit te popelen om zijn “Goede ideeën” te uiten kan die zeer zeker kwijt bij de KNMV. Benieuwd hoeveel reacties er zullen binnenrollen in Arhem? Een stad die uit de as is verrezen en nu staat voor de standvastigheid en vernieuwing van Nederlanders. Ik durf te zeggen dat de ingeslagen weg de enige juiste is, maar pas het begin van een lange hobbelige…