Home

Nieuwe Column is er

Bijna elk WK team annex piloot is in de laatste rechte lijn naar de start van het Wereld Kampioenschap dat eind van de maand in alle hevigheid losbarst. Voor deze prestigieuze opener hebben de heren van Youthstream opnieuw voor het circuit van Losail, Qatar gekozen.

Bij deze laatste recht lijn horen de gebruikelijke ‘voorbereidingswedstrijden’ waarbij het Italiaans kampioenschap al enkele jaren de toon zet. Dit zal deels te wijten zijn aan het bedrag dat de rijders er kunnen verdienen, maar meer nog dat Italië zich meer en meer als het land bij uitstek profileert om de winter te overbruggen. Toch zetten verschillende teams Valence en sinds enkele jaren ook Hawkstone Park steevast op hun kalender, om de laatste hand te leggen aan de broodnodige voorbereidingen.

In dit Italiaans kampioenschap kregen we enkele resultaten die ons hoopvol stemmen. Maar mede door het weer die wederom spelbreker nummer één blijkt te zijn hebben we niet alles gezien wat een Davy Pootjes in zijn mars lijkt te hebben. Ook Pauls Jonas die op een zekere titel leek af te stevenen hield de eer aan zichzelf om afgelopen weekend niet te startten. Alle focus gaat uit naar een goede notering in de Grand Prix wedstrijden zegt Jonas. Tim Gasjer vorig jaar al ‘the coming kid’ liet er afgelopen wedstrijden geen twijfel over bestaan dat het seizoen mag beginnen. De Gariboldi HRC piloot, Italiaans Kampioen 2015, doet een gooi naar het WK podium dit jaar en zal deze ook behalen als hij gespaard blijft van blessures.

Afgelopen jaar is reeds gebleken dat ze bij Honda hun spulletjes goed voor elkaar hebben. Dus mogen we heel zeker vuurwerk verwachten uit deze hoek. Want naast Gasjer brengt Honda ook de Belg Jens Getteman, die de MX1 verruild voor de lichtere machine in stelling. Het ziet er naar uit dat Getteman zijn zelfvertrouwen heeft herwonnen op de JTech Honda. Jens sluit het Italiaans kampioenschap af op een tweede plaats. Teamgenoot Vsevolod Brylyakov, die door tussenkomst van ondergetekende en Gert Jan Vorstenbosch op een standaard motor kon starten in de GP van Valkenswaard, heeft erg goede papieren in de hand om in de top 5 te eindigen. Vseva, een Russische jongen met slechts één doel is een harde jongen die niet snel de handdoek in de ring werp en zijn grens steeds weet te verleggen. We zijn dus hoopvol over deze knul.

Maar ook het Belgische KEMEA Yamaha ziet mooie kansen om hoge ogen te gooien dit jaar. Naast de Fransman Benoit Paturel brengen ze Frans Kampioen Damon Graulus (foto) in stelling. Naast deze twee getalenteerde rijders heeft het team misschien wel de kandidaat nummer één in hun rangen om Europees kampioen EMX250 te worden, Brent Vandoninck. Brent zal als er geen EK manches zijn de kans krijgen om zich te laten opmerken tijdens de WK manches.

Van Nederlandse zijde is het uitkijken naar wat Brian Bogers laten zien. Dat die jongen het nog ver kan brengen zullen velen het met me eens zijn. Ex teamgenoot Freek van der Vlist, nu actief op Kawasaki kan ook aardig met een motor overweg en hopelijk kan hij dit jaar indruk maken. Uitkijken is het ook naar HNHF Kawasaki rijder Lars van Berkel. Lars die vorig jaar indruk kon maken heeft in de nieuwbakken Kawasaki stal onder leiding van Harry Nolte rust gevonden. We weten als Nolte zijn schouders onder een rijder zet dat hij meer dan één trede per keer groeit. Kan Harry Nolte zich nogmaals overtreffen met Van Berkel op de Kawasaki? Ik ben er in elk geval van overtuigd. Ook Nick Kouwenberg op de JTech Honda moet in staat zijn dit jaar uit de schaduw te treden. Kouwenberg heeft reeds eerder laten zien de snelheid te hebben om reeksen te winnen. Nu nog de lijn weten door te trekken om over meerdere races dit resultaat te verzilveren dan zien we Nick ver komen dit seizoen.

Spanning is er ook bij de grote jongens, want ook al ziet het er naar uit dat we mooie duels zullen krijgen in de MX2, toch blijven vele ogen enkel op de elite gericht!

Op het eerste zicht kan je melden dat ze bij Suzuki Rockstar met de komst van oud wereldkampioen Joel Smets een luxeprobleem hebben weten te creëren. Jawel want zeg nu zelf wie had ooit verwacht dat Kevin Strijbos het oude juk van zijn schouders zou kunnen werpen en resoluut de positie van Desalle durft aan te vallen? We hadden afgelopen jaar al flitsen gezien van de evolutie die Strijbos wist te maken onder toeziend oog van Smets. Maar dat hij nu in de voorbereidingswedstrijden meermaals sneller was dan Desalle laat het beste verwachten. Die zelfde Desalle laat het niet aan zijn hart komen en zit op schema, want afgelopen weekend kon hij de Internationale wedstrijd in Valence voor de alweer de vierde keer op zijn naam zetten.

Nieuwkomer in de MX1 Glenn Coldenhoff, erg goed op dreef in Hawkstone park met een mooie derde plek achter het ander Suzuki duo, wist in het Zuid-Franse Valence geen notering achter zijn naam te zetten door een teenblessure. Toch zien we Glenn in staat om ook dit jaar van zich te laten spreken met enkele mooie top 6 noteringen. In zijn eerste jaar komt het er vooral op aan te wennen aan de powervolle machine, om volgend jaar echt door te stoten naar de top in deze reeks.

Ook HRC heeft niet stil gezeten en wist ondanks een monsterdeal Fransman Gaultier Paulin aan zich te binden. Geruchten zeggen dat Paulin ruim 1 miljoen Euro per jaar zal ontvangen om de gevleugelde brigade aan de zo felbegeerde titel te helpen! Evgeny Bobryshev blijft in de gratie van de Japanners en mag derhalve nog een jaartje op de rode machine blijven zitten. Maar het is voor hem wel het jaar van moeten anders mag hij opkrassen. Bobby heeft ondanks alles het in zich om terug het niveau van weleer te halen en zich eind van het seizoen op het eindpodium te hijsen.

Wie ook niet stil hebben gezeten afgelopen maanden zijn de jongens van Team Green. Zij hebben misschien wel DE sleutel in handen om de titel niet naar de Oostenrijkers te laten gaan. Met hun super deal kunnen ze wel zeggen dat ze misschien wel de grootste mx-er aller tijden onder contract hebben. Maar overal stellen mensen zich de vraag of Villopoto in zijn eerste GP jaar al in staat zal zijn om het jongens als Cairoli, Paulin, Desalle en co moeilijk zal kunnen maken? Villo nog niet op Europese bodem aan het werk gezien hij verkoos om samen met Rattray in de U.S. te blijven om zich klaar te stomen.

Feit is dat ze er bij KTM niet erg gerust in zijn! Zat regerend wereldkampioen Cairoli afgelopen jaren steevast op de 350cc koos hij nu resoluut voor de zwaardere 450cc! Naast dit opmerkelijk feit is er nog dat ze bij de Oosntenrijkse renstal uitpakken met maar liefst 3 rijders komend WK. Dus zou je haast gaan denken dat ze niet meer zo zeker zijn van hun kopman?

Ook Husqvarna wil uit de schaduw treden en het juk van grote broer van zich afgooien. ICE1 heeft veel potentieel in huis met Todd Waters, nieuwkowers Nathan Watson en natuurlijk Max Nagel. Max bedankte het team reeds met een zege. Ook Dean Ferris blijft bij de Geel Blauwe brigade maar komt dan weer uit voor de stal van oud wereldkampioen Jacky Martens. Het team zal daar slechts uit één MX en één MX rijder bestaan naast Ferris zal Aleksandr Tonkov de lichtere machine bemannen.

Bij Yamaha rekenen ze op vice wereldkampioen Jeremy van Horebeek en nieuwkomer Romain Febvre, die net als Coldenhoff de leeftijdsgrens had om de verplichtte overstap te maken naar de MX1. The Jerre won afgelopen weekend nog de superfinale in het Italiaans kampioenschap en lijkt klaar te zijn. Of Febvre al zo ver is dat hij kan meedingen naar ereplaatsen lijkt moeilijk te zeggen. Een kleine blessure gooide eerder roet in het eten tijdens zijn voorbereiding. Toch zijn de derde en tweede plaats in de laatste wedstrijd van afgelopen weekend zeer hoopgevend te noemen. Uitkijken dus hoe ze het er Losail zullen van afbrengen onder het kunstlicht!

Je zou naast al dat grotere geweld nog bijna vergeten dat ook onze dames niet stil hebben gezeten en zij net als hun mannelijke collega’s de trip naar Qatar maken voor hun eerste confrontatie van het jaar. Je merkt dat de top bij dan de dames ruimer is dan ooit te voren en dit kan enkel maar goed zijn voor de publiciteit die de dames meer dan nodig hebben! Vorige jaren zag je wel rijdsters die mooie dingen lieten zien en het regerend wereldkampioene Fontanessi moeilijk wisten te maken.

Dit jaar zie ik echt de strijd losbarsten om de titel. Kiara Fontanesi zat afgelopen jaar meermaals met de handen in het haar en dit zal dity jaar niet anders zijn. Ik verwacht een super sterke Nancy van de Ven die dit jaar een gooi doet naar het eindpodium. Reden? Nancy komt met een bijna gelijkwaardige machine aan de start en zal dus de mindere PK’s die ze afgelopen jaren had inruilen voor een pak meer mogelijkheden om door te stoten. Ook de terugkeer naar KTM voor ex multi wereldkampioene Steffi Laier moet een reden zijn voor de verzamelde tegenstand haar nauwlettend in de gaten te gaan houden.

Kortom laat het maar vlug eind van deze maand zijn. Zodat we met zn allen weer volop kunnen genieten van een jaar vol topsport momenten. Nu nog wat drogere dagen en op 1 maart kunnen we zelf ook terug naar de eerste NK wedstrijd in Heerde met al kort er op de eerste ONK van het jaar. Dus waar wachten we nog op…. tot de volgende maar weer!